top of page

Дитина почала кусатися. Як реагувати?


В яких ситуаціях дитина кусається?

На кого направлена агресія дитини?

Що могло стати причиною використання даної поведінки?

Яку реакцію дитина очікує отримати в результаті?

Ось головні причини виникнення даної поведінки, які допоможуть вам розібратись:

  • Нестійка сімейна атмосфера, переживання стресів та конфлікти в сім’ї

  • Авторитарний стиль виховання – дорослі використовують безліч заборон по відношенню до дитини (Давайте дитині вибір що одягнути, куди піти гратись)

  • Недостатність уваги мами та піклування – таким чином дитина намагається «відвоювати» увагу до себе (Проводьте більше часу разом, робіть дитині масаж)

  • Реакція на використання фізичного покарання по відношенню до дитини

  • Підвищена емоційність дитини. Діти кусаючи виражають свій гнів, образу, злість (Навчіть дитину розуміти власні та ваші емоції, покажіть як їх правильно виражати)

  • Недостатньо розвинуті мовленеві можливості дитини ( Дитина не може виразити свої відчуття, дискомфорт і протистояти кривднику, який відбирає іграшку) Рекомендується в ігровій формі навчити дитину говорити «Ні».

  • Відсутність сформованих шаблонів поведінки з іншими дітьми ( дитина не знає як попросити іграшку, тому діє агресивно) Показуйте правильну поведінку у спільній грі з дитиною.

  • Відсутність усвідомлення що своїми діями дитина робить боляче оточуючим, і як наслідок дану поведінку сприймає як гру.

  • Відсутність можливості випустити свою агресію іншими способами. ( Частіше гратися в «Сніжки», піском і пластиліном )

  • Іноді, копіювання поведінки інших малюків.(Пояснити що так робити не варто)

Прочитайте з дитиною казку або програйте її з іграшками. Дана казка допоможе дитині на чужому прикладі зрозуміти свою поведінку, побачити що укусити –це боляче, і зрозуміти наслідки своїх дій.

"Жив був один Вовчик – братик. Вовчика дуже любили мама і тато. Ось він уже виріс, став дорослим і почав ходити в дитячий садок, а мама з татом на роботу. Вовчикові подобалось гратися іграшками, малювати та розважатися. А ще Вовчик хотів знайти собі друзів і гратися разом машинками, будувати замки, але коли дітки підходили до нього, він відкривав свій зубатий ротик і кусав діток. Діткам було боляче, і всі перестали запрошувати Вовчика гратись разом.

І ось одного разу Вовчику сниться сон. Він приходить у дитячий садок, а іграшками грається зубатий Крокодильчик, Вовчик теж хотів погратися цією машинкою, вже навіть приготувався вкусити крокодильчика, але побачивши його зубки – передумав і згадав, що кусатися не можна. Так Вовчик вперше попросив іграшку, замість того щоб відібрати її – сказавши крокодильчику Дай будь-ласка».

Прокинувшись у дитячий садок прийшов чемний і дружелюбний вовчик. Він більше не хотів відбирати іграшки у дітей і кусатися. Дітки побачили, що Вовчик сьогодні радісний і навчили його просити іграшки. З тих пір Вовчик більше не засмучував своїх батьків і мав багато друзів."

Можете придумувати свої варіації даної казки, відповідно до поведінки вашої дитини.

Приділяйте більше часу розслабленню та вивільненню емоцій дитиною – для цього робіть на ніч дитині масажик «Рельси-рельси», частіше катайтесь на качелях, грайтеся в піску, збільшіть час ігр з водою, грайтеся в перебирання та пересипання круп – все це заспокоює дитину та надає їй відчуття безпеки.

Як діяти?

Якщо дитина починає замахуватись чи кусати оточуючих треба впевнено сказати «НЕ МОЖНА» і стримати дитину від вчинення укусу. Беремо дитину за руку і відводимо її із ігрового майданчику. Тепер пояснюємо, що ображати інших не можна. Що кусатися боляче і інші дітки не будуть з тобою гратись. Якщо ви не встигли попередити укус – треба пояснити, що ображеному малюкові боляче і обов’язково його пожаліти. Дитина, яку виводять із гри при такій поведінці зрозуміє що поведінка неефективна і з часом припинить її робити.

Кричати, фізично карати і присоромлювати малюка за те що він вкусив іншу дитину Заборонено – так ви лише закріпите дану поведінку ( Мама реагує, хай і негативно, але я отримав її увагу)

Не забувайте хвалити дитину за гарні вчинки і добре відношення до дітей. Закріплюйте доброзичливе ставлення та позитивні якості дитини. Проявляйте більше уваги до вашої дитини – саме ви можете допомогти йому розібратись у власних почуттях і отримати відчуття комфорту і безпеки.


Рекомендації
bottom of page