top of page

«Готовність дитини до школи»

Об'єктивну оцінку рівня школьної зрілості можливо дати, визначивши:

- фізичну готовність до школи, рівень фізичного розвитку дитини, його відповідність віковим нормам, групою здоров'я, від якої залежить працездатність учня в умовах систематичного навчання;

- психічна готовність до школи - відповідність віковим нормам: рівнем розвитку інтелекту, емоцій, вищих психічних функцій, логічності, терпення, наполегливості;

- соціальна готовність до школи - розвиток дитини як особистості в його системі відносин із світом (відношення до речей, іграшок, батьків, правилам поведінки, комунікативних умінь);

- дидактичну готовність до школи - готовність дитини як суб'єкта навчальної діяльності, наявність навчальних умінь читати, писати, рахувати або припущення таких умінь (розвиток мовлення, дрібної моторики).

Під фізичною готовністю організму дитини до шкільного навчання розглядається рівень морфологічного та функціонального розвитку, який дозволяє дитині витримати вимоги до шкільного життя та навчального навантаження. Критерієм готовності в цьому сенсі служить дієздатність дітей у навчальний день.

Готовність психічних процесів проявляється в рівні формування сприйняття, мислення, пам'яті, мовлення, уваги. Критерієм готовності в даному випадку виступає вільність пізнавальной діяльності, здатність до узагальнення та розвиненого мовлення. В якості компонентів психологічної готовності до школи виділяються наступні сфери: мотиваційна, інтелектуальна, комунікативна.

Вольова поведінка дитини зароджується в дошкільному віці в процесі рольової гри і дозволяє їй піднятися на більш високу ступінь у своєму розвитку. Майбутній першокласник повинен вміти робити не тільки те, що йому хочеться, але і те, що від нього потребує вчитель, режим, програма. Щоб зробити не тільки приємне, але й необхідно вміння керувати своєю поведінкою, увагою, мисленням та пам'яттю.

Мотиваційна сфера, а саме формування внутрішньої позиції школяра як показник його соціальної зрілості, що проявляється в науковому виборі, самоствердженні, встановленні та збереженні позитивних взаємин з однодумцями та дорослими.

Інтелектуальна готовність проявляється в певному рівні наглядно-образного мислення, наявності елементів логічного мислення, образної та смислової пам'яті, довільної уваги, необхідного рівня розвитку перцептивної сфери та уявлення.

Важливою мати загальні інтелектуальні уміння - усвідомлення цілей діяльності, поставленої дорослими, вміння продумати способи її досягнення, планувати свої дії, контролювати себе під час роботи, правильно оцінити отримані результати.

Коммунікативна сфера фіксує вміння будувати правильні взаємини в спільній діяльності. А особистісна готовність до навчання в школі виражається у бажанні дитини стати школярем, виконувати навчальну діяльність, а також у відношенні дитини до школи та самого себе. Важливо, щоб школа привернула увагу дитини до своєї головної діяльності - навчання («Научись читати, писати, вирішити завдання»).Робимо акцент не лише на готові знання перед вступом в школу , а й на бажання пізнавати нове і цікаве – мотиваційна сфера та норму розвитку пізнавальних процесів і мовлення відповідно до віку.

Рекомендації
bottom of page