top of page

Типові помилки батьків у період адаптації. Що може зробити мама?

У період трьох років у дитини починає відбуватися становлення компонента самосвідомості «Я сам», в цей період дитина вже усвідомлює себе окремим членом суспільства, вона піддається впливу оцінок дорослими іі поведінки, і з'являється інтерес до самостійної діяльності. Це вдалий час для поступового привчання дитини до самостійності і навичок самообслуговування. Якщо дитина, хоче одягнутися, поїсти або допомогти вам зробити щось сама, заохочуйте це, нехай спочатку у неї не буде виходити, чи не буде акуратно і це займе багато спільного часу, зате вона з допомогою досвіду буде вдосконалювати свої навички і скоро опанує їх. Головне заохочувати ініціативу і не критикувати, а лише давати поради «Я думаю так може вийти краще, спробуй ..».

І ще, дитина вже починає дорослішати, цікавитися не тільки собою і навколишнім світом, а й іншими людьми. Важливо допомогти дитині увійти в соціум, показати як можна познайомитися, попросити щось, запросити іншу дитину в гру. Допоможіть вашому чаду завести друзів.

Зверніть увагу, під час періоду адаптації у дитини може зміниться поведінка, вона може стати більш плаксивою, неслухняною і примхливою, постарайтеся не карати її за це, адже дитина потрапила в нову соціальну ситуацію, тим більше без мами, де багато інших дітей і потрібно виконувати певні правила дня, вона ще не адаптувалася. Будьте терплячі і скоро ваш малюк стане таким як раніше, зазвичай на адаптацію йому потрібно від двох до чотирьох тижнів.

І пам'ятайте, показуйте все на власному прикладі, дитина є дуже чутливою, і наслідуючи з точність копіює вашу поведінку і емоційний стан. Намагайтеся виховувати не дитину, а себе, і тоді у вас точно все вийде)

Типові помилки батьків у період адаптації

1) Завтра перший раз в садок, давай збиратися. Готуватися до відвідування саду бажано почати за кілька місяців. А саме: виявити організаційні моменти, налаштувати дитину на емоційний лад, прищепити необхідні навички самообслуговування і інтерес до гри з іншими дітьми, зміцнити довіру, що мама любить і завжди прийде як обіцяла.

2) А що я там буду робити? Грайте в "дитячий сад", нехай іграшки візьмуть на себе ролі "діток" і "вихователів", це допоможе не тільки вам дізнатися, як сприймає нове місце ваша дитина, але і допоможе йому відреагувати неприємні емоції і напруга. Також читайте вірші і привчайте уважно слухати, додайте в свій арсенал ігри на наслідування (покрокував як ведмедики, пострибати як зайченята).

3) Непідготовленість «Хто є хто?». Заздалегідь поговоріть з вихователем про вашу дитину. Розкажіть про її звички, особливості поведінки, що вона любить (не любить), яких методів виховання ви дотримуєтесь. Обговоріть з вихователем режим відвідування на період адаптації. (перші дні дитини приводять до садочка на 1,5-2 години.)

4) Недооцінювання важливості періоду адаптації, різке занурення дитини в середу ДНЗ. Це коли мати, всупереч рекомендаціям психолога, прагне залишити дитину відразу на цілий день і поїхати далеко у справах. В цей час бажано мамі перебувати в безпосередній близькості від дитячого садка і швидко з'явитися на терміновий виклик.

5) Порушення принципу систематичності, послідовності (сьогодні підемо в садок, завтра не підемо, тому що проспали, лінь, просто мамі не хочеться, «він сьогодні так плаче, що боюся залишати») Пам'ятайте! Дитина складніше звикає при такій непостійності.

6) Раптове зникнення при прощанні, коли мати намагається відволікти дитину і піти непомітно, вважаючи, що тим самим вона уникає стресу розставання. Мама зникає то під час сніданку, то під час прогулянки - формується недовіра до мами, до світу, страх. Якщо розставання з мамою проходить дуже важко, нехай в садок дитину спробує відводити хтось інший (наприклад, тато, бабуся). Дайте дитині з собою улюблену іграшку.

7) Недотримання єдності вимог вдома та в ДНЗ та режиму дня. Дотримуйтесь на вихідних того ж режиму дня, що і в саду (Зазвичай о 8.30 в садках діти снідають, з 9 до 10 ранку з ними проводяться заняття, потім приблизно до 11.30 діти гуляють, близько 12 години обід, в 12.30-13.00 - сон до 15.00-15.30. Після пробудження дітей чекає полуденок, потім вони знову виходять на прогулянку) Не забувайте про денний сон і годування. Якщо дитина не може заснути - привчайте її просто спокійно лежати.

8) В дитсадку всьому навчать, там же знають як треба виховувати. Краще вдома навчіть дитину повністю себе обслуговувати, а також просити про допомогу і спокійно чекати своєї черги ( не годуйте вдома відволікаючи дитину телевізором – у дитсадку так чинити не будуть, і дитина не розумітиме де ж її мультики і буде відмовлятись від їжі).

9) Неувага до соціалізації. Дитину необхідно заздалегідь готувати до спілкування з іншими дітьми і дорослими, спостерігати за особливостями її поведінки. Розширьте коло спілкування дитини, подружіться з іншими дітками на ігровому майданчику. Дитину потрібно привчити, що мама і тато можуть піти по справах, але через якийсь час обов'язково повернуться. До садочка у дитини повинен бути досвід розлуки з мамою хоча б на кілька годин.

10) Неправильний настрій дитини на відвідування дитячого садка. Деякі батьки малюють малюкові якусь ідилію його перебування в дитячому саду. Інші загрожують дитині дитячим садом як покаранням за непослух. Найкраще зайняти позицію усвідомленої необхідності. Але обов'язково показувати значимість його нового статусу. Говоріть малюкові, як ви раді, що він вже такий великий і самостійний, що ходить в дитячий сад. Розкажіть про це вашим родичам і друзям, і нехай він чує, як ви ним пишаєтеся.

11) Постарайтеся не робити перерв у відвідуванні садка в період адаптації, виняток - хвороба з температурою.

12) Прагнення розважити дитину в цей важкий для неї період походами в цирк, зоопарк, кафе. Цим ще сильніше навантажується нервова система дитини. Краще більше проводити часу в звичній домашній обстановці, граючи і розмовляючи з малюком.

13) Не обговорюйте при дитині моменти, які вас не влаштовують в дитячому саду, не кажіть при ньому погано про вихователів. Налагодьте взаємини з вихователями, адже вам тепер спільно належить виховувати вашого малюка, і набагато продуктивніше буде, якщо ви будете дотримуватися однієї системи виховання

14) Накладення криз, коли початок відвідування дитячого садка, збігається зі зміною складу сім'ї або переїздом. Уникайте збігу таких ситуацій.

15) Надмірна тривожність, побоювання у мами. Якщо мати довго прощається з дитиною зі стурбованим виразом обличчя, а, приходячи за ним, тривожно оглядає на предмет ударів, почервоніння, симптомів нездужання - її тривога, безсумнівно, перейде і дитині. Перш за все, в такій ситуації свій внутрішній стан повинна змінити мама. Якщо ви негативно ставитеся до дитсадка, відчуваєте почуття провини за те, що приводите туди дитину, і не чекаєте від садочка нічого хорошого - ваша дитина обов'язково буде відчувати те ж саме

16) Неготовність батьків до негативної реакції дитини на дошкільну установу. Дитина плаче, а батьки переживають тривогу і почуття провини, тільки посилюючи ситуацію. Як би це дивно не звучало, але плач при адаптації - це норма, адже звична домашня обстановка змінюється на галасливу групу, де крім великої кількості дітей на дитину відразу обрушується багато нових правил і обмежень, і малюк не може зрозуміти, навіщо ж мама привела його сюди і пішла. Це природно в період адаптації, дитина ще не може усвідомити, що з нею відбувається, і таким чином реагує на переживання і нервову напругу.

Налаштуйтеся на позитивний лад і у вас все вийде.

Рекомендації
bottom of page